Lapinlahti on elävä kulttuuripitäjä
Julkaistu - Pia BehmOn maalaispitäjiä, ja on Lapinlahti. Lapinlahti on kulttuuria, kauniita maisemia ja ainutlaatuisia elämyksiä. Iloisena paluumuuttajana katselen kulttuurikuntaa entistäkin arvostavammin. Lapinlahden kesään mahtuu paljon tapahtumia ja vierailukohteita. Todellisia aarteita, joista tässä viisi vinkkiä.
1. Asutusmuseo
Suomen Asutusmuseo on ainoa lajissaan koko maailmassa. Asutusmuseossa saa hyvän käsityksen asutustilan elämästä ja maaseudun meiningistä muutama vuosikymmen sitten. Nostalgiaryöppyä voi sulatella vaikka Puimalakahviossa kahvitellen, tai järvessä molskien.

Asutusmuseohan liittyy karjalaisiin. Asutusmuseo oli aikanaan asutustila, eli tila johon sodan alta lähteneet rakensivat itselleen uuden elämän. Salmista Lapinlahden Alapitkälle saapuneet Anni ja Yrjö Mure asuivat ensi alkuun navetan kupeeseen rakennetussa hellahuoneessa.
Voi vain kuvitella, kuinka hienoa oli muuttaa parin vuoden päästä valmistuneeseen rintamamiestaloon. Se onni välittyy Asutusmuseossa. Ajatus lentää, ja oppailla on varastossa paljon eloisia tarinoita.

2. Väisälänmäki
Jo pelkkä ajomatka kirkonkylältä tähän Pohjois-Savon kansallismaisemaan on elämys. Tie mutkittelee Onkiveden, peltojen ja metsien keskellä. Kävely mäen harjan näköalatornille käy kevyestä kuntoilusta. Kiipeä rohkeasti torniin – se kannattaa. Reissulla on mahdollisuus pysähtyä myös Karjamajakahvilassa, jonka räsymattopenkeilä on matkaajan oiva loikoilla.

Väisälänmäen maisemat ovat kiehtoneet myös taidemaalareita. Tänne tulivat maalaamaan muutkin kuin seudulta kotoisin oleva Pekka Halonen.

3. Eemil Halosen museo ja Taidemuseo
Komeassa vanhassa kivinavetassa eli Eemil Halosen museossa voi tutustua kuvanveistäjäveljesten eli Eemil ja Arttu Halosen veistoksiin. Veljekset olivat taidemaalari Pekka Halosen serkkuja, ja Arttu oli myös taidevalimon omistaja. Hänen tunnetuimpia valutöitään on Kolmen sepän patsas Helsingissä.
Jokaisella lapinlahtelaisella on jonkinlainen kytkös Halosiin. Oma isoisoukkini on ollut rakentamassa navettaa, ja enoni on ollut valamassa Mannerheimin ratsastajapatsasta.

Vaihtuvat näyttelyt kuuluvat Eemil museon kesään. Tänä vuonna esillä on Muodonmuutoksia. Museon alakerrasta löytyvä Lapinlahti-Seuran perusnäyttely ”Elettiin sitä ennen vanhaan” kannattaa katsastaa.

Ensi vuonna remontin jälkeen avautuva Lapinlahden Taidemuseo tulee olemaan uusi koti Eemil Halosen kipsitöillekin. Vanha navetta ja moderni, uudistettu taidemuseo ovat hyvä pari. Kannattaa tutustua.

4. Taidekatu
Yksi Lapinlahden erikoisuus on Taidekatu. Taide ja kulttuuri ovat iso osa kunnan identiteettiä, joten katu on osa arkea. Taidekatu alkaa kirkonkylän kohdalla olevasta valtatie 5:n ylikulusta, ja päättyy Eemil Halosen museoon ja Lapinlahden taidemuseoon. Kirkonkylän raitilla on niin nykytaidetta kuin Eemil Halosen töitä.
Taidekadulla voit myös testata savon murteen taitosi. Taidekadulla ei vielä ole kylttejä, joten kannattaa kysyä. Lapinlahdella nääs saa ja kannattaa puhua paikallisten kanssa. Väki on leppoisaa, ja jos epäilet että murre ei aukene, niin tästä kartasta löytyvät tarvittavat nuotit.

Fuuga Savonia on Raimo Puustisen teos. Taidekadulta boi bongata myös Kirsi Siposen, Eeva Ryynäsen, Stefan Lindforsin ja Kaarina Kaikkosen töitä.

5. Luova Puu
Sopivan boheemi ja ihana taide-elämyksen tarjoava Ateljée-Galleria-Café Luova Puu on mielestäni todellinen aarre. Luovaan Puuhun ei kyllästy, sillä joka kesä esillä on uusia näyttelyjä
Kahvilan suolaiset ja makeat tehdään paikan päällä. Pöytiin tarjoilu, mukavan eripariset astiat ja käsityömyymälän ja taidenäyttelyn tunnelma tekevät paikasta enemmän kuin edukseen erottuvan.

Ja lopuksi pitää vielä mainita Luovan Puun pihasauna. Se on maailman pienin kylpylä. Jos et vaikka saunavuoroa varaisikaan, se kannattaa katsastaa. Luovassa Puussa saunakin on taidetta.
Saimaan Vuokravenho tarjoaa veneilijöille talvihuolto- ja korjauspalveluita
Veneilykausi Saimaalla on tältä kaudelta päättymässä. Monelle veneilijälle tämä tarkoittaa sitä, että on aika viedä vene talvihuoltoon luotettavaan ja ammattinsa osaavaan alan yritykseen….
Koivuja hiekkarannalla
Istun Kesälahdella sijaitsevan Ruokkeen lomakylän upealla rannalla ja mietin, että kumpi on kauniinpaa, koivut vai palmut hiekkarannalla. Päädyn ehdottomasti koivuihin. Mietin samalla, että aika…
Eteläisen Saimaan helmi – Lappeenranta
Ensimmäisenä eteläkarjalaisen Saimaan rannoilta esittelyssä on jo vuonna 1649 kaupunkioikeudet saanut Lappeenrannan kaupunki. Ruotsinkieliseltä nimeltään kaupunki on Villmanstrand ja kaupungissa on asukkaita vuonna…
Ryppyjen hiontaa ja ”silitystä”
Kai se on pakko tunnustaa, että yli nelikymppisen naisen ihossa alkaa väkisinkin näkyä ikääntymisen merkkejä. Tästä johtuen sitä on erityisen altis kaikelle, mikä…
Nuorisomuotia Muotitalo Pukista
Ostan itse käytännössä lähes kaikki vaatteet Muotitalo Pukista, mutta en ole koskaan ajatellut, että siellä on myös upea valikoima nuorisomuotia. Niinpä käytiin tänään…
Vilkaharju Sulkavalla on osa Saimaan Geopark aluetta
Vilkaharju on upea noin neljän kilometrin mittainen harju vain viiden kilometrin päässä Sulkavan kirkonkylän keskustasta. Vilkaharju on osa Saimaan Geopark aluetta. Kauniita järvimaisemia ja…
2 kommenttia artikkeliin “Lapinlahti on elävä kulttuuripitäjä”
Väärnin pappila jäi puuttumaan. Juhani Aho koti. Minna Kettusen ja Jarkka Rissasen huolellisesti vaalimaa kulttuurikohde. Ja se onkin varsin suuri puutos. Ja jos tarkemmin ajatellaan niin kannattaisi mainita hautausmaa. Sielläkin on paljon taidetta. Ja Portaanpään opisto, joka pitää yllä kulttuuria taideopetuksesta alkaen.
Hei, kiitos kommentista. Hienoja paikkoja nuo kaikki mainitsemasi.