Lappeenrannan Kylpylä – wanhan ajan charmia nykyajan mukavuuksilla
Posted on - Pia BehmLappeenrannan kaupunginlahden rannalla sijaitsevan Lappeenrannan Kylpylän tarinan alku sijoittuu 1800-luvun alkupuolelle, jolloin Suomeen nousi kylpylöitä kiihtyvällä tahdilla. Terveysveden juomisen uskottiin auttavan useimpiin yleisiin sairauksiin ja vaivoihin, mutta jo vesiparannushoitojen alkuaikoina myös liikunnan ja oikeanlaisen ravinnon nähtiin parantavan terveydentilaa. 1800-luvulle tultaessa vedenjuonnin rinnalla alettiin suosia kylpemistä, mikä näkyi lukuisten kylpylöiden perustamisena. Lappeenrannan kylpylätoiminnan alullepanijana on pidetty varapastori Carl Gustav Taulerusta, joka tarinan mukaan löysi Luukkaan tilan mailta hiilihappopitoisen ns. Pikkalan lähteen vuonna 1802. – Lappeenrannan kylpylaitos –
1870-luvulla Lappeenrannan kaupunginlahdelta löydettiin kaksi uutta lähdettä ja pian tämän jälkeen ryhdyttiin puuhaamaan uuttaa kylpyläosakeyhtiötä nykyiselle paikalle. Toinen näistä lähteistä löytyy edelleen vanhan kylpylän tiloista.
Hyvinvointia paraatipaikalla
Lappeenrannan paraatipaikalle noussut kylpylaitos edustaa arkkitehtuuriltaan pelkistetyn hienostunutta myöhäisen vaiheen jugendia tai art nouveau -tyyliä. Kylpylän suunnitteli arkkitehti Gustaf Strengell, joka tunnettiin juuri art nouvea -tyylin puolestapuhujana. Kylpylä on säilyttänyt kauniin ulkomuotonsa tähän päivään saakka.
Vaikea kuvitella parempaa paikkaa rennolle hyvinvointilomalle kuin Lappeenrannan kylpylä. Sen lisäksi, että vanha charmantti rakennus viehättää silmää ja kätkee sisäänsä monta mielenkiintoista tarinaa, on kylpylän sijainti Lappeenrannan viehättävässä satamassa aivan huikea. Huoneiden ikkunoista avautuu kaunis järvinäkymä kaikkina vuodenaikoina. Kesäisin satama täyttyy laivoista ja kesäterasseilla viihtyvistä ihmisistä, talvella satama-alue on rauhallisempi, mutta erityisesti luminen Saimaa iltavalaistuksessaan on kaunis.
Vaikka kylpylä sijaitsee Saimaan rannalla, sijaitsee se samalla aivan kaupungin keskustassa. Viiden minuutin kävelymatkan päästä löytyy kaikki tarvittava mm. monipuoliseen shoppailuun. Kävin itsekin tekemässä mukavia löytöjä hiljattain uudistetussa kauppakeskus Iso-Kristiinassa. Myös Lappeenrannan uusi teatteri sijaitsee Iso-Kristiinan tiloissa, joten Kylpylä sopii mainiosti myös kulttuurimatkalaisen yöpaikaksi.
Wanhan ajan charmia
Kylpylässä on kaksi rakennusta; päärakennuksessa on majoitustiloja, kylpyläosasto, liikuntatilat ja ravintola. Rannan puolella sijaitsevassa vanhassa rakennuksessa on hoitotilat ja majoitusta. Erityisesti vanhan puolen huoneet ovat todella viehättäviä. Jokainen huone on erilainen, ja vaikka sisustuksessa on käytetty yhteneväisiä materiaaleja, on jokaisessa huoneessa ihan omanlaisensa tunnelma. Osa huoneista on tunnelmallisen matalia, osassa on erilaisia ulokkeita ja kaaria. Tässä kuva muutamasta omasta suosikkihuoneesta.
Nautinnollisia palveluja
Lappeenrannan Kylpylä vaihtoi hiljattain omistajaa, ja uusi omistaja on tehnyt ja tekee koko ajan pienempiä ja suurempia muutoksia Kylpylän toimintaan. Viimeisimmistä uudistuksista mainittakoon uusi ravintolasali ja kuntosali.
Ravintolassa tarjoillaan tällä hetkellä aamiaista ja lounasta, huhtikuun alusta lähtien aukiolot pitenevät ja ruokaa saa a´la carte listalta myös iltaisin. Juomavalikoimaan on tuotu myös saman omistajan Waahto Breweryn Savonlinnassa valmistetut oluet. Tavoitteena on jatkossa panostaa myös terveellisin ruokavaihtoehtoihin ja myös aamiainen on kehitystyön alla.
Minua ilahdutti erityisesti uusi kuntosali. Vaikka sali on pieni ja laitteita rajallinen määrä, on kaikkea aivan riittävästi. Ainakin itse pystyin tekemään ihan riittävän hyvän treenin pariinkin eri otteeseen. Salilla on mietitetty treenaajia ihan kunnolla, vesipiste löytyy kätevästi ja tarjolla on vielä tuoreita hedelmiä treenin päälle.
Kylpylässä on tarjolla on myös paljon erilaisia hoitoja, mutta niitä en testannut tällä kertaa. Samoin löytyy pieni kylpyläosasto, jossa on saunoja, kaksi poreallasta ja kaksi uima-allasta, joissa kummassakin vastavirtalaite. Yhdestä osoitteesta löytyy siis kätevästi kaikki mitä toimivalta hyvinvointilomalta tarvitsee. Käykäähän testaamassa.
Lue lisää Lappeenrannan kylpylän tarjonnasta tästä.
Lähilomalla Järvisydämessä
Nautiskeltiin eilen Hotel & Spa Resort Järvisydämen Piikatyttö-ravintolassa maukasta riistaa ja pohdittiin samalla paikan ainutlaatuista tunnelmaa. Toimivaa kokonaisuutta, joka on rakennettu upeista luonnonmateriaaleista;…
Järvisydämen maisemasviitit Saimaan sinisissä sävyissä
Minusta matkustamisessa parasta on se, että eri puolilla maailmaa aistit saavat erilaisia elämyksiä. Joku paikka jää erityisesti mieleen tuoksuistaan, toinen upeasta värimaailmastaan, kolmas…
Oravi – leppoisaa lomailua Saimaalla
Oravi – tuo leppoisan ja aidon suomalaisen lomailun kotipesä Saimaalla. Oravissa ei hötkyillä, siellä nautiskellaan Saimaan parhaista paloista; upeasta järviluonnosta ja sen antimista,…
Koivuja hiekkarannalla
Istun Kesälahdella sijaitsevan Ruokkeen lomakylän upealla rannalla ja mietin, että kumpi on kauniinpaa, koivut vai palmut hiekkarannalla. Päädyn ehdottomasti koivuihin. Mietin samalla, että aika…
Taipaleenniemi – astetta parempi B&B Saimaan rannalla
”Eipä tarvitse kovin kauas lähteä, kun tuntuu jo, että on ulkomaan matkalla.” Näin totesi mieheni tänä aamuna, kun istuimme aamupalalla Taipaleenniemen viihtyisässä aamiashuoneessa…
Ripaus luksusta kansallismaisemassa
Yksi Savonlinnan seudun viehättävimmistä majoituskohteista on Punkaharjulla, Kruunupuiston yhteydessä sijaitseva Huvila Urhola. Urhola on nostalginen, jugend- tyyliä edustava huvila, jossa yhdistyvät yksityisyys ja…