Eteläisen Saimaan helmi – Lappeenranta
Posted on - Pia BehmEnsimmäisenä eteläkarjalaisen Saimaan rannoilta esittelyssä on jo vuonna 1649 kaupunkioikeudet saanut Lappeenrannan kaupunki. Ruotsinkieliseltä nimeltään kaupunki on Villmanstrand ja kaupungissa on asukkaita vuonna 2016 jo liki 73 000. Kaupungin historiassa ja nykyisessä vaakunassakin esiintyy villimies nuijansa kanssa.
Kaupungin värikäs historia näkyy keskustan arkkitehtuurissa ja katukuvassa vastakohtina. Kaunis villimiehen kaupunki elää vahvasti myös tätä päivää ja kaupungin laidalle kehittynyt vihreä kampusalue edustaa kehityksen kärkeä. Ihanat kahvilat ja kuppilat, pienet erikoiskaupat, vilkas urheiluelämä sekä sopivan pieni ja idyllinen keskusta-alue tekevät Lappeenrannasta yhden Etelä-Karjalan parhaista kaupunkikohteista.
Seuraavassa muutamia poimintoja vinkiksi Lappeenrantaan suuntaavalle reissaajalle.
Mukulakivet ja parhaat näköalat Saimaalle
Vanhalta linnoituksen muurilta avautuu upea näköala kaupungin ylle. Vuodenajasta riippumatta näköala on aina upea. Talvella pieninä muurahaisina Kaupunginlahden jäällä matelevat retkiluistelijat ja ulkoilijat. Kesämaisemassa sinisen eri sävyissä kimmeltävä Saimaan vesi ja ohi lipuvat paatit kutsuvat nauttimaan päivästä järvellä.
Muurien ja näköalan lisäksi koko linnoitus on viihtyisä paikka viettää aikaa – ja ehdottomasti must-paikka vierailla ainakin kerran elämässä!
Parhaiden näköalojen lisäksi toinen hyvä syy vierailla Lappeenrannan linnoituksessa on sen ihastuttavat mukulakivet. Mukulakivet viimeistään luovat oikein vanhan kaupungin tuntua. Montakohan kiveä tämänkin tien rakentamiseen on käytetty?
Paikallisia kahviloita ja kuppiloita
Kaupunkikulttuurin parasta antia on pienet, persoonalliset ja perinteikkäät kahvilat. Kahviloissa on kiva pistäytyä maistelemaan paikallisia herkkuja ja hengähtämään hetki. Kahvikupposen ääressä on kiva valita seuraava nähtävyys. Parhaissa kahviloissa on myös viihtyisä sisustus, joka luo erityistä tunnelmaa.
Patsaat kertovat rajaseudun tarinoita
Lappeenrantaan yhdistyy moni tapahtuma, ja jo kaupungin keskusta-aluettakin koristaa yli kymmenen erilaista muistomerkkiä tai patsasta. Muistomerkkien ja patsaiden kautta muistellaan lottia, sankareita, taisteluita, rakuunoita ja Karjalaan jääneitä vainajia. Iloisempiakin aiheita mukana toki on. Voit kiertää kaupungin myös ihaillen kivistä ikinorppaa, kesällä ihanasti soljuvia kurkia tai moderneja muuttolintuja. Kävelykierros patsaalta toiselle esittelee mukavasti kaupungin eri puolia ja vie matkailijan historialliselle aikamatkalle rajaseudun tapahtumiin. Villimiehelle ei taida vielä patsasta olla pystytettynä, mutta hyvällä tuurilla voit törmätä ihan oikeaan elävään Villimieheen.
Eteläkarjalaista urheiluhulluutta
Salibandya, jääpalloa, jääkiekkoa, yleisurheilua ja koripalloa – vain muutama laji mainittuna. Lappeenrantalaiset ovat urheiluhullua kansaa ja etenkin joukkueurheilu on monella lähellä sydäntä. Talkookulttuuri elää vahvasti monen seuran ympärillä sekä mahdollistaa hienot tapahtumat ja hetket urheilun parissa.
Yksi upeimmista eteläkarjalaisista urheilutarinoista on lappeenrantalaisen naissalibandyjoukkue NST:n monivuotinen menestys naisten salibandyliigassa. Taas tänäkin keväänä sinipaidattaret taistelevat kirkkaimmista mitalleista. Kausi voi parhaassa tapauksessa huipentua Helsingin Hartwall Arenalla 16. huhtikuuta 2016 järjestettävään Superfinaaliin. Sitä odotellessa on kiva nauttia Urheilutalon pudotuspelihuumasta kannustaen sinipaidattaret lentoon. Tiedätkö muuten mitä NST tarkoittaa? Vastaus tähänkin kysymykseen löytyy varmasti NST:n fanikatsomosta. Kannattaa siis saapua ihan paikan päälle.
Valtiollisia vieraita kylässä jo vuodesta 1649
Lappeenranta syntyi ruotsalaisen Pietari Brahen päätöksellä. Kaupungin historiassa sekä ruotsalaisilla että venäläisillä on ollut omat vaiheensa. Nykyisin Lappeenranta on monipuolinen osaamiskeskus. Vuonna 2014 Ruotsi avasi Suomeen ja Lappeenrantaan uuden kunniakonsulaatin. Kunniakonsulin perustamisen myötä Lappeenranta sai myös osakseen kuninkaallisen vierailun 5. maaliskuuta 2015. Ihastuttava kuningaspari kuningas Kaarle XVI Kustaa ja kuningatar Silvian, vierailivat yhden päivän ajan Lappeenrannan maisemissa. Vaikka nykyisin ruotsia ei enää paljon kaupungin kaduilla puhuta, on Ruotsilla ollut ja edelleen on vaikutusta Lappeenrannan elämään. Tiesitkö muuten, että Ruotsi antoi Lappeenrannalle lahjaksi 22 omakotitalon tykötarpeet jatkosodan jälkeen.
Valtakatu kaupungin ytimessä
Valtakatu on Lappeenrannan käyntikortti, joka elää hetkessä säilyttäen jokaiselta aikakaudelta parhaat palat ja muistot. Valtakatua voisi pitää kai kaupungin virallisena keskipisteenä. Valtakadulta on hyvä lähteä tutustumaan kaupunkiin. Nähdään siis Lappeenrannassa!
Vesiliikuntakeskus Sampolaan Juvalle kannattaa tulla uimaan vähän kauempaakin
Vesiliikuntakeskus Sampola on juvalaisten yhteinen ylpeyden aihe – ihan tutkitustikin – eikä mikään ihme, sillä niin viihtyisä, rentouttava ja monipuolinen kokonaisuus se on. Vesiliikuntakeskus Sampolan viihtyisät tilat…
Metsä elää Lustossa
Yksi Savonlinnan ympärivuotisista suosikkikohteistani on Metsämuseo Lusto. Luston näyttelyt ja kokoelmat kertovat monipuolisesti metsästä ja metsän merkityksestä suomalaisten elämässä. Näkemistä ja kokemista on niin…
Mukavaa tekemistä koko perheelle
Usein kuulee sanottavan, että Savonlinnassa ei ole oikein tarjontaa lapsiperheille. Itse asiassa olen ollut itsekkin vähän samaa mieltä ja jopa harmitellut ääneen tarjonnan…
Rantasalmen lukio – huippuvaihtoehto yhteishaussa!
Järvi-Suomessa Etelä-Savossa on aivan mahtava Rantasalmen lukio, jossa opiskelleet lukiolaiset ovat pärjänneet upeasti valtakunnallisissa vertailuissa. STT:n lukiovertailussa vuonna 2016 Rantasalmen lukiolaiset yo-kirjoittivat sijalle 29/362! Todellinen…
Hei, mennään Punkaharjulle keilaamaan!
Hei, mennään Punkaharjulle keilaamaan! Punkaharjulla on erinomaiset puitteet tämän hienon urheilulajin harrastamiseen. En tosin aiemmin tiennyt ollenkaan, että Punkaharjulla on keilahalli ja ihan hieno…
Saimaa ja kesä kutsuu
Saimaa oli mukavasti edustettuna kotimaan matkamessuilla Tampereella keväällä. ”Tervetuloa Saimaalle” oli helppo keskustelun avaus vastapuolen kanssa. Tuntui jotenkin mielikin kepoiselta. Yllättävän moni ei…