Ginimarinoitu hirvipaisti
Julkaistu - Pia BehmNyt on taas sellainen vaihe menossa, että tekee koko ajan mieli kehitellä uusia reseptejä. Johtuisiko vaikka siitä, että uusi kirja on otettu työn alle, ja siihen on tulossa uusia reseptejä? Tai voihan se olla, että kun Pihlajavesi antaa hyvin kalaa ja hirvimetsältäkin on tullut hyvin saalista niin raaka-aineet ovat sitä luokkaa, että kehittelyyn on aihettakin. Mene ja tiedä, mutta parin viimeisen viikon aikana on syntynyt jo useampikin aika kiva resepti.
Tänään päätettiin testata isänpäivän kunniaksi kuinka gini sopii hirven mausteeksi. Reseptin lähtökohtana oli oikeastaan Napue-gini ja Napuesta tehtävän GT:n raaka-aineet eli rosmariini ja puolukka. Tai virallinen lisuke lienee karpalo, mutta minusta puolukka ajaa saman asian. Kun vielä löydettiin eilen päivälenkillä kypsiä katajanmarjoja, niin ainekset alkoivatkin olla kasassa. Reseptin kirjoittaminen on vaan hieman haastavaa, sillä huomasin, että käytiin kumpikin vuoron perään lisäilemässä lihaan jotain eli ihan en voi olla varma onko tässä kaikki mitä paistista lopulta löytyi.
Ginimarinoitu hirvipaisti
Hirvenpaisti
Loraus Napue-giniä
Tuoretta rosmariinia
Soijaa
Suolaa ja pippuria
Hyppysellinen kuivattua nokkosta tai muita yrttejä
Puolukkaa
Katajanmarjoja (8 – 10 kpl)
Yrttinen oliiviöljy
Otettiin paisti pakastimesta sulamaan jo edellisenä päivänä. Kun paisti oli sulanut, maustettiin se soijalla, suolalla, pippurilla ja oliiviöljyllä ja annettiin marinoitua yön yli. Nostin paistin lämpimään ja paistopäivän aamulla ja lorautin päälle giniä ja oliiviöljyä ja peitin lihan rosmariinilla ja murskatuilla katajanmarjoilla.
Iltapäivällä paistiin otettiin pinta paistinpannulla ja laitettiin se uunivuokaan. Pannu huudeltiin kuumalla vedellä ja vesi lisättiin paistin päälle vuokaan kuivatulla nokkosella, katajanmarjoilla ja puolukalla höystettynä. Lientä on hyvä olla sen verran, että noin kolmannes paistista on liemessä. Tässä vaiheessa voi vielä rouhia pippura ja suolaa lihan pintaan. Lihamittari kiinni ja paisti uuniin siksi ajaksi, että mittari näytti 62 astetta. Tämä on makuasia, mutta minusta liha olisi voinut olla vielä himpun raaempaa, esim. 60 asteista. Tämä siksi, että liha laitetaan vielä hautumaan folion sisään 10 – 20 minuutiksi, ja liha jatkaa sinä aikana kypsymistä. Ennen kuin laitoin lihan hautumaan folioon, päällystin sen rosmariinilla. Tästä johtuen lihassa oli todella ihana rosmariinin maku.
Lihasta tuli todella hyvää, mutta gini siinä ei maistunut lainkaan. Pitää ensi kerralla kokeilla niin, että laittaa giniä reilummin. Sen ei tarvitse maistua paljon, mutta pieni häivähdys voisi olla paikallaan.
Rapeat kaura-porkkanasämpylät
Olen bloggaillut ennenkin erilaisia sämpyläohjeita, mutta nyt on sanottava, että näistä tuli kyllä parhaat sämpylät, joita olen koskaan onnistunut tekemään. Kuoresta tuli ihanan…
Savusaunassa savustettua lammasta
Savusaunassa savustettu lammas on kyllä ihan huippujuttu. Lammas valmistuu samalla kun sauna lämpiää ja hidas savuinen kypsytys antaa lampaalle ihan omalaisen mainion maun….
Matikkakeitto
Talven ensimmäinen matikkakeitto on nyt tehty. Tykkään kyllä ihan perinteisestäkin matikkakeitosta, mutta päätettiin kuitenkin tällä kertaa vähän tuunata perinteistä reseptiä. Ja täytyy sanoa…
Paras pataleipä
Pataleipä on ihanan helppo ja herkullinen tapa nauttia aamuisin lämminta leipää. Olen nyt parin viikon aikana leiponut useamman pataleivän, ja kun niistä jokainen…
Georgialaiset hatsapurit
Sain viime kesänä päähäni, että haluan tarjota 50-vuotisjuhlillani georgialaista ruokaa. Ja geogialaisia juhliahan ei voi luonnollisesti järjestää ilman hatsapureja. Niinpä alkoi armoton täydellisen…
Ruisleipätalkoot Rantasalmella
Nyt on sitten opeteltu paistamaan ruisleipää. Vielä on varmasti paljon matkaa siihen, että osaisi yksin tehdä kunnollista leipää, mutta nyt on saatu kädestä…