Fatbike-retki kansallismaisemassa
Julkaistu - Pia Behm”Tämän retken suurin riski on siinä, että tulee kova into hankkia itselleen fatbike”. Näillä sanoilla Punkaharju Outdoorin Esa Makkonen toivotteli meidät tervetulleiksi pyöräretkelle halki Punkaharjun harjualueen ja puulajipuiston. Eikä Esa kyllä väärässä ollut, sähköavusteinen fatbike on nimittäin niin mainio vekotin, että kyllä sen vaan itselleen haluaisi. Kunnollinen pyörä maksaa kuitenkin niin paljon, että tulemme käyttämään Punkaharju Outdoorin vuokrauspalvelua jatkossakin.
Me pääsimme siis eilen testaamaan Punkaharju Outdoorin sähköavusteisilla fatbikeilla tehtävän metsäsafarin. Minulla on ollut aina sellainen mielikuva, että fatbiket ovat ammattilaisten tai kovien harrastajien välineitä. Heti ensi kosketus tuohon tukevapyöräiseen kulkupeliin pisti tämän ajatusmaailman ihan uusiksi. Fatbikea mukavampaa ja helpompaa laitetta saa nimittäin etsiä. Pyörän tukevat renkaat tekevät siitä erittäin maastoystävällisen, ja pyörällä on yllättävän kevyt ajaa ihan ilman sähköäkin. Ja siinä vaiheessa kun laittaa turbo-vaihteen päälle, niin ylämäessäkin tuntuu, että pyörä lähtee lentoon. Näin jokainen voi valita tekeekö tiukan harjoituksen ja ajelee lihasvoimalla vai ajeleeko kevyemmin sähkön avulla. Ja jos retkelle lähtee eri kuntoisia ihmisiä, tasoittaa tuo sähköavusteisuus menoa todella mukavasti. Huonokuntoiset voivat käyttää apuja ja parempikuntoiset ajella ihan luomusti. Näin kaikilla on yhtä kivaa.
Ja kivaa oli nimittäin meilläkin. Hymy oli herkässä ja metsästä kuului välillä riemun kiljahduksia kun viiletimme menemään ympäri Punkaharjun huikeita maisemia. Retken aluksi saimme perusopetuksen pyörien käytöstä, sillä kukaan meistä ei ollut ajanut aikaisemmin tällaisella sähköpyörällä. Jo ensimmäinen testiajo sai aikaa leveitä hymyjä ja innostunutta huudahtelua.
Metsäsafarille lähdetään suoraan Kruunupuiston pihasta. Tunnelmallinen reitti kiemurtelee läpi harjualueen, myötäilee kimaltelevien lampien ja sinisen Saimaan lahtien rantoja. Vuoden retkikohteeksikin valittu Punkaharju tarjoilee todella kauneintaan. Viime keväänä yhdellä näistä rannoista lekotteli norppa melkein viikon ajan. Siitä syntyykin heti idea fatbikeilla tehtävästä norppasafarista. Fatbikeilla kun ajellaan ympäri vuoden.
Harjulta siirrytään Punkaharjun puulajipuistoon, josta löytyy 150 hehtaarin alueelta yli 50 puulajia. Oppaamme toteaa, että nyt pitäisi maltaa ajella hitaasti ja nauttia kaikilla aisteilla puulajipuiston hienosta tunnelmasta. Toisaalta hitaasti ajelu tuntuu haasteelliselta, sillä puulajipuiston sokkeloiset hiekkatiet kutsuisivat kokeilemaan pyörän tehoja ihan kunnolla, mutta toisaalta puiston tunnelmastakin on mukava nauttia kaikessa rauhassa. Retkellä voi muuten bongata Suomen pisimmän puun ja nähdä palokärjen sekä itäisen vieraan pähkinähakin.
Oli aivan mahtavaa ajella tunnelmasta toiseen; pimeästä aarnimetsästä loistavan vihreään koivikkoon, vakaan mäntyrivistön välistä valoisaan lehtimetsään. Puistossa kerrotaan esitetauluin jokaisesta sinne istutetusta puulajista eli mielenkiintoisempien puiden kohdalla kannattaa pysähtyä ja tutustua puun historiaan.
Retken puolivälissä kurvaamme pienen metsäpolun kautta Karjalankallion laavulle. Siellä on hyvä tulipaikka ja pari pöytää, joissa voi nautiskella retkieväät. Opas ryhtyy keittämään meille nokipannukahvia ja osa porukkaa innostuu testaamaan pyöriä metsäpoluilla. Meno yltyikin välillä melkoiseksi, kun herrat ottavat toisistaan mittaa kapeilla metsäpoluilla. Hyvässä hengessä ja leikillään toki 🙂
Retki kestää kaikkiaan kolme tuntia, ja hintaan sisältyy pyörän vuokra, opastus ja retkieväät. Pyöriä voi vuokrata myös omatoimista retkeilyä varten. Punkaharjulla on niin loistavat pyöräilyreitit ja -maisemat, että tälle palvelulle voi povata suosiota. Metsän kokee ihan eri tavalla pyörän selästä, ja kun sähköavusteisen pyörän kanssa ei tarvitse edes miettiä pääseekö jonkun mäen ylös vai ei, on kynnys lähteä retkelle todella alhainen.
Käykää ihmeessä testaamassa. Täältä tulee neljältä ihmiseltä suuri peukku mahtavalle metsäsafarille. Mennään ihan taatusti uudestaankin.
Oravi – leppoisaa lomailua Saimaalla
Oravi – tuo leppoisan ja aidon suomalaisen lomailun kotipesä Saimaalla. Oravissa ei hötkyillä, siellä nautiskellaan Saimaan parhaista paloista; upeasta järviluonnosta ja sen antimista,…
Ripaus luksusta kansallismaisemassa
Yksi Savonlinnan seudun viehättävimmistä majoituskohteista on Punkaharjulla, Kruunupuiston yhteydessä sijaitseva Huvila Urhola. Urhola on nostalginen, jugend- tyyliä edustava huvila, jossa yhdistyvät yksityisyys ja…
Vilkaharju Sulkavalla on osa Saimaan Geopark aluetta
Vilkaharju on upea noin neljän kilometrin mittainen harju vain viiden kilometrin päässä Sulkavan kirkonkylän keskustasta. Vilkaharju on osa Saimaan Geopark aluetta. Kauniita järvimaisemia ja…
Lauantai-illan huumaa Talvisalossa
Meillä oli eilen ilo olla Kiinteistövälitys Hannu Naukkarisen vieraina SaPKo-KeuPa-jääkiekko-ottelussa. Ja täytyy todeta, että kylläpä olikin mukava lauantai-ilta. Antti Naukkarinen kertoi tervetulopuheessaan, ettei…
Ihastuttava Inkeritalo kokouksiin ja juhliin
Kruunupuiston Inkeritalo on kyllä todellinen helmi Savonlinnan seudun kokous- ja juhlapaikkojen joukossa. Ihastuttavasti entisöity Saimaan rannalla sijaitseva hirsitalo vei oman sydämeni saman tien…
Hei nyt bongataan norppia
Asun Pihlajaveden saaristossa, ihan niillä tienoilla, jossa Saimaannorppa viihtyy parhaiten. Siitä huolimatta en ole eläissäni kovin montaa norppaa nähnyt. Ne harvat kerrat kun…