Itse tehty kebab kahdella kastikkeella
Julkaistu - Pia BehmSain Facebook-kaverilta vinkin Mättömestarin blogista, josta löytyy kertakaikkisen mainio kebab-lihan ohje. Tämä kebab on tehty suoraan tuon Mättömestarin ohjeen pohjalta, mutta mausteita olen käyttänyt reilummin ja jotain jättänyt poiskin. En osaa verrata tätä tuohon ihan alkuperäiseen versioon, mutta mausteita ei omaan makuuni ollut yhtään liikaa, vaikka niitä tosiaan käytinkin reilusti enemmän.
Olen tehnyt yhden kerran aikaisemmin kebabia, ja silloin en jaksanut sekoittaa jauhelihaa riittävästi, joten lopputulos oli enempi lihamureke kuin kebab. Niinpä tällä kertaa päätin, että ei jää ainakaan lihan koostumuksesta kiinni tämän herkun onnistuminen.
Kävin hakemassa äidiltäni kunnon yleiskoneen, mutta en jostain syystä saanut sitä toimimaan haluamallani tavalla. Niinpä ei auttanut muu kuin käsitellä liha perinteisellä tehosekoittimella. Eipä ollut mitään kovin hauskaa puuhaa, mutta onnistuu kyllä. Suosittelen kuitenkin lämpimästi hankkimaan kunnon yleiskoneen ja siihen taikinasauvat.
Olisin halunnut tehdä koko kebabin Pesolan Pihvilihan charolais-paistijauhelihasta, mutta valitettavasti sitä oli vain yksi paketti jäljellä. Niinpä käytiin hakemassa kaupasta lisäksi kevyttä naudan jauhelihaa.
Kebab
600 g Pesolan Pihvilihan paistijauhelihaa
600 g naudan kevytjauhelihaa, rasvaa 10 %
25 g Aromat-mausteseosta
10 g pippuriseosta rouhittuna
3 tl paprikajauhetta
2 tl valkosipulijauhetta
1 tl juustokuminaa
1 tl chilijauhetta
2 rkl perunajauhoa
Sekoita mausteet ja perunajauho yhteen ja lisää ne jauhelihan sekaan. Sekoita yleiskoneessa vähintään 20 minuttia. Kebabin onnistumisen kannalta oleellista on siis se, että jauhelihan rakenne rikotaan kokonaan ja siitä tulee jopa vähän tahnamaista. Panosta siis tähän vaiheeseen.
Painele taikinasta ilmakuplat pois, tee siitä tasainen pötkö ja kääri folioon. Laita pötkön päälle vielä toinen foliokerros. Laita pötkö 100 asteiseen uuniin ritilän päälle. Voit laittaa ritilän alle uunipellin, niin uuni säilyy siistinä jos folio sattuu fuskaamaan. Laita pötköön lämpömittari ja kypsennä se 80 asteiseksi. Mättömestarin ohjeessa sanotaan, että kahden kilon kebab on uunissa noin kuusi tuntia. Meidän 1,2 kilon kebab saavutti 80 asteen noin kahdessa tunnissa. Kannattaa siis oikeasti käyttää mittaria.
Kun liha on valmis, sammuta uuni ja jätä liha vielä puoleksi tunniksi jälkilämpöön. Nosta tämän jälkeen liha pöydälle ja anna jäähtyä kunnolla. Ota jäähtynyt liha pois foliosta ja kiedo se vielä puhtaaseen folioon ja laita jääkaappiin muhimaan vähintään 12 tunniksi. Tämän jälkeen voit leikata kebabpötköstä ohuita suikaleita vaikka juustohöylällä. Meille kävi niin, että pötköstä hävisi lähes kolmannes sillä aikaa kun se jäähtyi pöydällä. On nimittäin ihan törkeän hyvää lihaa.
Tarjoile kebabsiivut riisin ja kastikkeiden kanssa. Alla vielä parin kastikkeen ohjeet.
Punainen kastike
1 prk tomaattimurskaa
2 dl appelsiinimehua
1 punasipuli
2 suurta valkosipulinkynttä
Sriracha-kastiketta
Balsamicoa
1 tl juustokuminaa
Tummaa siirappia
Suolaa
Öljyä
Silppua sipuli pieneksi kuutioiksi ja kuullota kevyesti kattilassa öljyssä. Lisää sekaan tomaattimurska, appelsiinimehu, puristetut valkosipulinkynnet ja mausteet. En osaa sanoa tarkkoja mausteiden määriä, sillä maistelen kastiketta koko ajan ja lisäilen mausteita sen mukaan miltä suussa tuntuu. Monissa ohjeissa on mukana chiliä, mutta minusta sriracha ajaa ihan saman asian, joten jätin chilin pois. Tulinen tämä kastike oli, siis todella tulinen, mutta sitä tosiaankin säätelin juuri tuolla srirachalla. Keitä kastiketta hiljaisella lämmöllä puolisen tuntia.
Sekoita valmis kastike sauvasekoittimella tasaiseksi kastikkeeksi. Voit nauttia kastikkeen joko kuumana tai kylmänä.
Jugurttikastike
2 dl maustamatonta jugurttia
0,5 dl valkosipulimajoneesia
1 iso valkosipulinkynsi puristettuna
Suolaa
Sekoita kaikki aineet keskenään ja anna maustua jääkaapissa puolisen tuntia.
Vuohenjuusto-mansikkasalaatti
Tulipas tehtyä mainio vuohenjuusto-mansikkasalaatti. Mietin pitkään mikä juusto kävisi parhaiten mansikan seuraksi ja päädyin grillattuun vuohenjuustoon. Tämä valinta osoittautui erittäin hyväksi. Vuohenjuuston kevyesti…
Karitsan grillikylki
”Kuka keitetyn paistaa, se herkun maistaa”. Tämä vanhan kansan sanonta pätee minusta erityisen hyvin grillikyljen valmistuksessa. Useimmiten kylki tulee valmistettua vain uunissa, mutta…
Persikkaboston
Aika kiva persikkaboston. Tosin tästä piti tulla upea Valion appelsiiniboston, mutta jotenkin se muovautui matkalla hieman maalaisemmaksi persikkabostoniksi. Mies ei löytänyt kaupasta appelsiinilla…
Juustoinen tatti-julienne
Julienne on yksi venäläisen keittiön suurimmista herkuista. Sen voi valmistaa myös herkkusienistä, mutta kun oman metsän sieniä on saatavilla, niin silloin julienne kannattaa…
Mainiot haukipihvit
Nyt on löytynyt ihan lyömätön tapa valmistaa kalapihvejä. Normaalisti pihvit on valmistettu niin, että kalafileet ajetaan lihamyllyn läpi. Tällä kertaa kävi niin, että…
Karitsapelmenit
Pelmenit ovat erittäin suosittua ruokaa Venäjällä. Mutta tiesitkö, että alun perin pelmenit ovat tulleet tunnetuksi Venäjällä suomalais-ugrilaisen kansan, udmurttien, perinneruokana? Minä sain tämän…